Ekotopfilm 2013 smeruje do Žiliny!

30.10.2013 Žilina

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm 2013 sa v rámci svojej Tour presúva do Žiliny, konkrétne do Stanice Žilina - Záriečie, kde to všetko rozbalíme! V dňoch 7. - 9. novembra si návštevníci môžu vychutnať tohtoročné vybrané víťazné filmy, ktoré sú skutočne výnimočné. Jubilejný 40. ročník festivalu hovorí za všetko! Pripravte sa na fantastické filmy, kvalitný sprievodný program a žiaci a študenti sa môžu tešiť na už tradičný Junior festival.
Aj pre Žilinčanov festival pripravil kvalitné a atraktívne filmy. Napríklad príbeh o deťoch, ktoré si povedali, že sa už nebudú spoliehať na dospelých. Rozbehli vlastné projekty a snažia sa urobiť svet lepším. Vysádzajú stromy, majú prednášky na detských konferenciách a niekedy aj na politických fórach. Pracujú ako dospelí profesionáli, len majú iné názory. Reč je o filme s názvom „Pretože žijem dlhšie ako ty!, a ukazuje snahu detí o naplnenie cieľov.
Jedným z najzaujímavejších dokumentov tohto roku je aj film Záchranári potravín. „Ide o príbeh ľudí, ktorí bojujú za iný spôsob zaobchádzania s potravinami a jedlom. Poľnohospodári, riaditelia supermarketov, šéfkuchári, študenti dizajnu a obyčajné domácnosti – všetci na svojom mieste vo výrobnom reťazci. Ešte stále vyhadzujeme polovicu potravín.
Film analyzuje každú časť výrobného reťazca, prečo sa vyhadzovať dokonca oplatí, čisto z podnikateľského pohľadu, hoci nám hrozí ekologická katastrofa a nevieme nakŕmiť hladujúci svet.“ Tento zaujímavý dokument si môžete pozrieť hneď v prvý deň festivalu.

Ďalšie pútavé filmy:

Plasty – Skutočná morská príšera

Aké dôsledky má znečistenie morí plastmi? Film poskytuje prehľad aktuálnych vedeckých poznatkov. Každý rok odhodia ľudia do mora 6 miliónov ton plastov. Oceánológ a aktivista Markus Eriksen sa plaví z čilského pobrežia naprieč Tichým oceánom na Veľkonočný ostrov, aby dokázal existenciu Juhotichomorského odpadkového víru. Dva obrovské „ostrovy“ nerozložiteľného odpadu boli objavené v severnom Atlantiku a Severnom Tichomorí, a tri zostávajú niekde na južnej pologuli. Aký to má na našu planétu vplyv? Keď vás delfíny prijmú medzi seba Film sleduje zvláštnu skupinu vedcov, ktorých prijme medzi seba populácia delfínov skákavých v Červenom mori. Švajčiarska biologička Angela Ziltenerová sa potápa jedinečným štýlom. Spolu prevádzkovateľom potápačskej základne Michaelom Stadermannom sprevádzajú delfíny celé hodiny a dni. Po prvý krát sledujú delfínov z ich perspektívy. Tie dobrovoľne ukazujú svoje sociálne správanie a hry, vzrušujúci sexuálny život, unášanie samíc a dokonca aj používanie liečivých látok z koralov.

Tajomný život v dažďovom pralese

Dokument je o fascinujúcej práci a objavoch vedcov z Inštitútu tropického výskumu Smithsonian. Divák môže obdivovať bohatú biodiverzitu a jej dokonalú komplexnosť. Na panamskom ostrove odhaľujú vedci prekvapujúce tajomstvá a komplikované vzťahy medzi rastlinami, živočíchmi a hmyzom dažďového pralesa.

Upútavky k týmto filmom, celý program v Žiline a všetky ostatné informácie nájdete aj na

www.ekotopfilm.sk

Jana Kadlečíková
Manažér vonkajších vzťahov
 

Vyberte región